07-11-10

Radio Caroline

Even terugblikken in de tijd... nog voor de tijd van de vrije radio: 1964.

De Ier Ronan O'Rahilly heeft besloten het monopolie van de Britse omroep "BBC" te doorbreken.

Op 26 maart 1964 verlaat de "mv CAROLINE" de Ierse haven op weg naar Spanje, zover vaart het schip echter niet want voor de kust van Harwich gaat het voor anker. Al rond middernacht starten de officiële uitzendingen via de middengolf 197 meter. Radio Caroline is geboren!

De eerste plaat is "Can't buy me love" van The Beatles en de eerste deejay: Chris Moore. Na een dikke week ontvangt het kantoor in Londen meer dan 20.000 brieven van haar luisteraars.

Radio Caroline staakt haar uitzendingen zoals gewoonlijk om 18:00 uur. Kort nadat de zender wordt uitgeschakeld begint er een nieuw station: Radio Atlanta.
Beide station beseffen echter al vlug in dat ze beter kunnen samenwerken dan nodeloos te concurreren. Radio Atlanta wordt op 2 juli 1964 Radio Caroline South. De "mv CAROLINE" van de originele Radio Caroline vertrekt naar de Ierse Zee waar 10 dagen later het anker wordt gedropt voor het eiland Man.

In een zware storm in november 1991, breekt de ankerketting. Door gebrek aan brandstof kan de scheepsmotor niet gestart worden en het schip drijft richting Engelse kust. Op 20 november 1991, om 03:50 uur strandt het schip op de zandbank. Op een plaatst waar al vele andere schepen zijn vastgelopen en gezonken. De bemanning aan boord, Neil Gates, Steve Conway, Wendy Shephard, Ricky Jones, Chris Cobley en Stuart Dobson, worden met een RAF helikopter van het schip gehaald.

Drie dagen na de stranding wordt het zendschip vlot getrokken en naar de haven van Dover gesleept. De RADIO CAROLINE "supporters group" weten de schuit terug te krijgen voor 20.000 pond. Deze groep, onder leiding van Peter Moore onderhouden ze de boot nu nog steeds en zorgen er tevens voor dat RADIO CAROLINE regelmatig terug te beluisteren is d.m.v. tijdelijke licenties, satelliet,...

Tal van foto's zijn te zien op onze fotosite.

23760017.jpg

Foto's op

http://www.axiradio.be/?module=news&id=4cd33f16b1c1c

22:11 Gepost door Michel in Algemeen, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: caroline, maeva |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.