06-12-08

Leer al snoepend het Lokerse dialect.

De peperkoek of põnkoek van De Vreese wordt al 138 jaar in Lokeren gebakken. De naam põnkoek is afgeleid van pondkoek, een koek die per pond of halve kilo werd verkocht.Vroeger gaf of kreeg de peter of meter na het voorlezen van de nieuwjaarsbrief een meer versierd exemplaar. Pralines,chocoladepostuurtjes of zuikerglazuur tot zelfs blikken speelgoedjes sierden deze nieuwjaarslekkernij.
Samen met het nieuwe Lokerse dialectenwoordenboek dat in december verschijnt,zijn er ook vier nieuwe wikkeltjes met telkens 5 Lokerse woorden en beelden samengebracht op de peperkoek van De Vreese. Deze peperkoek is te koop op het Infopunt Toerisme Lokeren aan de prijs van 1,40 euro.


 Voor de boekomslag werd gekozen voor een schilderij van Alfred Van Eetvelde met als onderwerp de Sint-Laurentiuskerk of "Lokertooren

 


AXI Radio --LD001

 


Johan de Grande samen met Marcel Pieters


AXI Radio --LD002

 


Het Woordenboek van het Lokers dialect telt maar liefst 588 bladzijden


AXI Radio --LD003

 


Er zijn ook vier nieuwe wikkeltjes met telkens 5 Lokerse woorden en beelden samengebracht op de peperkoek van De Vreese.


AXI Radio --LD004

 


Persconferentie 40 jaar culturele raad / Woordenboek van het Lokers Dialect


AXI Radio --LD005

 


Persconferentie 40 jaar culturele raad / Woordenboek van het Lokers Dialect


AXI Radio --LD006

 


AXI Radio --LD007

 


AXI Radio --LD008

 


Praktische info over het Woordenboek van het Lokers dialect

De Lokerse Culturele Raad bestaat in het jaar 2008 al 40 jaar, dit boek is dan ook een blijvende herinnering aan deze verjaardag.
Voor de boekomslag werd gekozen voor een schilderij van Alfred Van Eetvelde met als onderwerp de Sint-Laurentiuskerk of "Lokertooren".
Het is een prachtig eindejaarsgeschenk in luxe-uitgave. Het Woordenboek van het Lokers dialect telt maar liefst 588 bladzijden en is beschikbaar vanaf 13 december 2008. Er zijn meer dan 1500 nieuwe woorden en aanvullingen die voor meer dan 100 extra pagina's zorgen en toch kost het maar evenveel als 13 jaar geleden, namelijk 35 euro (vanaf 15 december 39 euro)en je krijgt er ook nog een cd in 't echt Lokers bij, die zo'n 40 minuten duurt. Op de cd is er o.a. een interview met de auteur Marcel Pieters en een verhaal in het Lokers. De oplage is beperkt, in voorverkoop zijn er al zo'n 800 exemplaren besteld.Er zijn binnenkort ook afhaaldagen en signeersessies in de Torenstraat en in het Huis Thuysbaert. Meer info is te verkrijgen o.a. via
info@lokersdialect.be of via de website www.lokersdialect.be


 

19:18 Gepost door Michel in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lokeren, axiradio, lokers dialect |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.